Kinderlongziekten

Voor de optimale zorg van kinderen met chronische respiratoire aandoeningen werken de  kinderlongartsen samen met twee kinderastmaverpleegkundigen en kinesitherapeuten met bijzondere expertise in respiratoire kinesitherapie bij het kind.
Voor de diagnostische uitwerking is er  een zeer goede samenwerking met de dienst kinderradiologie en microbiologie. Longfunctie-onderzoek, inspanningstest en pH-metrie worden op de polikliniek en de kinderafdeling uitgevoerd.
De kinderlongartsen gaan afwisselend naar de stafvergadering kinderlongziekten in  UZ Gent voor multidisciplinair overleg van patiëntjes met recidiverende lage luchtweginfecties, congenitale longaandoeningen   en bijzondere infectieziekten. Op deze vergadering worden de patiëntjes voorgesteld die doorverwezen worden voor bronchoscopie en trilhaarbiopt.
De kinderastmaverpleegkundige heeft een ondersteunende rol bij oppuntstelling van de therapie en  het behalen van goede testresultaten van longfuncties en huidtesten bij jonge kinderen. Dankzij het zorgpad voor astma bij het kind, zal  iedere astmapatiënt binnenkort  een persoonlijk astmaboekje ontvangen en we willen in de toekomst een ‘kindvriendelijke astma-app’ ontwikkelen om in samenwerking met de huisarts en de kinderarts de therapietrouw te bevorderen.