Maag-darm-leverziekten bij kinderen en voedingsstoornissen

Kinderobesitas Ratatouille

Tekening van allerhande fruit in beweging; fietsen, touwtjesspringen

Overgewicht

Steeds meer kinderen kampen met gewichtsproblemen. In Vlaanderen heeft 15 procent van de 11-jarige jongens en 14 procent van de 11-jarige meisjes overgewicht, 22 procent is zwaarlijvig.

Bij overgewicht en obesitas is er sprake van een te grote hoeveelheid lichaamsvet ten gevolge van overvoeding.

Er is sprake van overgewicht bij kinderen als de BMI tussen het percentile 85 en 95 ligt. Hoger dan 95 is er sprake van obesitas. Naast de BMI-waarden worden ook de groeicurven gehanteerd. Gewicht in functie van de lengte geeft een idee over de lichaamssamenstelling, meer bepaald het gehalte aan lichaamsvet. Bij kinderen is het ook belangrijk om de evolutie in de tijd te bekijken. Bij een sterke stijging moet er een alarmbel rinkelen.

In de meerderheid van de gevallen is een onevenwichtig voedingspatroon met te veel vet, suiker en zout en te weinig fysieke activiteit de oorzaak.

Sommige kinderen lijden aan overgewicht ten gevolgde van een endogene oorzaak, wat betekent dat er iets fout is met het lichaam. Hier zal de behandeling niet alleen uit de aanpassing van de voedings- en levensstijl bestaan maar zal er ook medicatie nodig zijn.

Het is belangrijk om het kind medisch te evalueren vooraleer er gestart wordt met de behandeling van het gewichtsprobleem. Niet alleen een klinisch onderzoek is nodig, in sommige gevallen zijn ook aanvullende hormonale testen aangewezen.

Na deze medische evaluatie, is er de mogelijkheid om in het ziekenhuis op gesprek te gaan bij de diëtiste en de psychologe waar alle informatie over beweging, voeding en het mentaal welzijn van het kind wordt verzameld. Voor de behandeling wordt er zoveel mogelijk verwezen naar de eerste lijn. Er wordt hierbij hulp aangeboden bij het vinden van een geschikt behandeltraject. 

Contact

Kinderartsen

Patiëntenbegeleiding

Diëtist en coôrdinator

Psychologen